Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-8834329

H Αντιγόνη Μεταξοπούλου μίλησε στην Λεμονία Βασβάνη στην εφημερίδα «Τύπος Θεσσαλονίκης» (22/7/2012) για το νέο της βιβλίο «Να αξίζεις το όνειρό σου».

«Η Αντιγόνη Μεταξοπούλου ήταν επί 28 συναπτά έτη εργαζόμενη στο υπουργείο Οικονομικών. Όμως η αγάπη της για τον Ίρβιν Γιάλομ και την ψυχολογία την οδήγησε στο να κάνει μια στροφή στην καριέρα της. Έγινε συγγραφέας και ήδη έχει γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Να αξίζεις το όνειρό σου» (εκδόσεις Κ.Μ. Ζαχαράκης). Με αφορμή αυτό το βιβλίο ο «Τ.Θ.» μίλησε μαζί της.

Η ίδια πιστεύει ότι όταν βρεις τον εαυτό σου μπορείς να ορίσεις την τύχη σου και τα όνειρά σου και μπορείς να πορευτείς καλύτερα για την υπόλοιπη ζωή σου. Όσο για την καθημερινότητα που ζει μας είπε ότι «ο κόσμος του συγγραφέα είναι ένας κόσμος που σε κάνει να ονειρεύεσαι, να μπαίνεις στις ζωές των άλλων, να ζεις τις ζωές των άλλων, γιατί μέσα από τους ήρωες ζεις κι εσύ μια άλλη ζωή».

-Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο.

 – Είναι ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα που επεξεργάζεται πολύ τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σχέση με τον εαυτό μας, και, μέσα από τον εαυτό μας ,τη σχέση μας με τους άλλους. Περιλαμβάνει επίσης μια ερωτική ιστορία με έναν καλλιτέχνη, τον οποίο χρησιμοποιώ επίτηδες γιατί θέλω να αποδομήσω αυτή τη μπουρζουαζία που έχει δομήσει η νέα γενιά με τις διασημότητες και την ψεύτικη εικόνα η οποία δημιουργείται.

Το μυθιστόρημά μου σκιαγραφεί τη σχέση ενός ζευγαριού και ενός καλλιτέχνη, και χρησιμοποιεί τον έρωτα μέσα από αυτές τις σχέσεις για να δουν τι πραγματικά κρύβουν, τι έχουν μέσα τους, τι δεν ζήσανε, τι ονειρεύτηκαν και δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά περισσότερο για να δουν βαθιά μέσα τους και να βρουν τον εαυτό τους. Πιστεύω ότι όταν βρεις τον εαυτό σου μπορείς να ορίσεις την τύχη σου και τα όνειρά σου και μπορείς να πορευτείς καλύτερα για την υπόλοιπη ζωή σου.

-Αναφέρατε πριν ότι μέρος του βιβλίου είναι και τα όνειρα των ανθρώπων. Η ηρωίδα σας ορμώμενη από ένα γεγονός αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρά της. Εμείς πόσο κυνηγάμε τα δικά μας;

-Νομίζω ότι δεν τα κυνηγάμε καθόλου γιατί μέσα στην καθημερινότητα προσπαθώντας να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, και να σταθούμε αντάξιοι στην οικογένειά μας, στις εργασιακές μας σχέσεις, στο κοινωνικό μας περιβάλλον, ξεχνάμε τα όνειρά μας. Αλλά για να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας πρέπει πρώτα να βρούμε τον εαυτό μας. Και για να βρούμε τον εαυτό μας δεν πρέπει να κοιτάμε τόσο προς τα έξω, γιατί με αυτό τον τρόπο αποδομούμαστε και χάνουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Πολλές φορές η κοινωνία μας δείχνει δικά της πρότυπα και δρόμους, και ξεχνάμε τα δικά μας θέλω και τις δικές μας επιθυμίες. Και το βιβλίο ισχυρίζεται ακριβώς αυτό: το πώς να κοιτάξεις βαθιά μέσα σου και να βρεις τον εαυτό σου, τις επιθυμίες και τα όνειρά σου. Και όταν αυτό το συνειδητοποιήσεις, θα γίνουν και πραγματικότητα.

 -Σε όλο αυτό το δρόμο προς τη γνώση πόσο βοηθά η ψυχολογία;

-Πάρα πολύ! Εγώ διάβασα πάρα πολύ ψυχολογία. Με επηρέασε πολύ ο Ίρβιν Γιάλομ και έτσι ασχολήθηκα περισσότερο με την ψυχολογία. Και έτσι έπιασα το μολύβι και άρχισα να τακτοποιήσω αυτά που τόσα χρόνια διάβαζα και με βοήθησαν.

-Πώς αποφασίσατε να γίνετε συγγραφέας;

-Μου άρεσε, όπως σας ανέφερα, ο Ίρβιν Γιάλομ που ασχολείται με την υπαρξιακή ψυχολογία. Και αυτό μου έδωσε ώθηση να διαβάσω ψυχολογία. Διαβάζοντάς λοιπόν ψυχολογία είχα μια ώθηση να εξωτερικεύσω κι εγώ αυτό που είχα μέσα μου. Και στο βιβλίο γράφω για πράγματα που ο καθένας έχει μέσα του και ίσως δεν μπορεί να τα δει ή φοβάται να τα δει. Αλλά η ψυχολογία σε βοηθά να επεξεργαστείς και τα συναισθήματα τα δικά σου, αλλά και τα συναισθήματα που βγαίνουν από σένα και έχουν σχέση με τους γύρω σου.

-Και πέρα από τον Γιάλομ ποιοι άλλοι συγγραφείς είναι οι αγαπημένοι σας;

-Πάρα πολλοί. Απλά ο Γιάλομ ήταν η αφορμή για να διαβάσω ψυχολογία. Αλλά  συμβουλεύτηκα και ψυχαναλυτές για το πώς πρέπει να πορευτώ για το βιβλίο. Kαι αφού το τελείωσα, το έδωσα σε έναν ψυχολόγο να το διαβάσει και μου είπε ότι αυτά που γράφω ισχύουν.

-Στην αρχή του βιβλίου σας αναφέρετε ότι υπάρχουν και υπαρκτά πρόσωπα στην πλοκή της ιστορίας. Εσείς πόσο κοντά είστε στην ηρωίδα του μυθιστορήματος;

-Την ηρωίδα τη χρησιμοποιώ για να πω αυτά που εγώ πραγματικά θέλω. Και γι’ αυτό βγήκε το βιβλίο. Αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι των γύρω μου. Είναι μια ιστορία στην οποία πολλοί αναγνώστες εντοπίζουν και τον εαυτό τους.

-Σήμερα είστε αποκλειστικά συγγραφέας;

-Ήμουν για 28 χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, στο Τελωνείο. Αλλά τώρα είμαι μόνο συγγραφέας.

-Σας λείπει κάτι από την καθημερινότητα που είχατε ή προτιμάτε την σημερινή καθημερινότητα;

-Δεν μου λείπει απολύτως τίποτα! Είναι φανταστικό το πώς ξεχνάς ό,τι έκανες και πόσο εύκολα περνάς σε μια νέα καθημερινότητα. Ο κόσμος του συγγραφέα είναι ένας κόσμος που σε κάνει να ονειρεύεσαι, να μπαίνεις στις ζωές των άλλων, να ζεις τις ζωές των άλλων γιατί μέσα από τους ήρωες ζεις κι εσύ μια άλλη ζωή.

-Γράφετε κάτι αυτό το διάστημα;

-Ναι ετοιμάζω κάτι καινούριο, αλλά είναι ακόμη στην αρχή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *