Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-8834329

Μια διαφορετική εκδήλωση έγινε τη Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Ο Ναύαρχος Λ.Σ. (ε.α) Μανώλης Πελοποννήσιος δεν παρουσίασε απλά τη νέα συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου του «Η Κίμωλος στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και στην Κατοχή. Συμβολή Μήλου – Σίφνου – Σερίφου», αλλά μετέφερε πληροφορίες  για την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μέσα από το προσωπικό βίωμα του πατέρα του, ο οποίος χάθηκε εν πλω στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σκιαγραφεί την δράση όλων των Κιμωλιατών αντιστασιακών. Όταν τα πλοία του νησιού «δούλευαν στη διαφυγή και πάλευαν για τη νίκη».

Ο πλοίαρχος Ε.Ν. Μάνος Βερνίκος αναφέρθηκε στην δράση των γονέων του στα χρόνια της κατοχής, η οποία δημοσιοποιείται για πρώτη φορά στο βιβλίο.  Ο υποναύαρχος ΛΣ Μιχάλης Μπαλαφούτης χαρακτήρισε το έργο του Μ. Πελοποννήσιου ως τιμή προς όλους τους ναυτικούς, αγωνιστές της ελευθερίας που χάθηκαν στην θάλασσα. Ο συγγραφέας Κώστας Δούκας, και ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάρης Μπαμπούνης τόνισαν το σημαντικό ρόλο του βιβλίου στην διατήρηση της τοπικής ιστορίας των Κυκλάδων. Καθότι ο Μ. Πελοποννήσιος φέρνει στο φως για πρώτη φόρα μικρές και μεγάλες στιγμές των νησιών τη περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης μίλησε θετικά για τον άνθρωπο Μανώλη Πελοποννήσιο. Εξέφρασε τη χαρά του για τις αξίες που μεταφέρει ο συγγραφέας στο βιβλίο του,  μέσα σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης.

Ένα κόκκινο γαρύφαλλο στα χέρια όλων των παρευρισκόμενων αποτελούσε την μνήμη του σήμερα στους νεκρούς εκείνης της εποχής. Όπως ανέφερε συγκινημένος ο Μανώλης Πελοποννήσιος «αφιερώνουμε αυτό το γαρύφαλλο στους 2900 έλληνες ναυτικούς που έφυγαν, ασαβάνωτοι, άκλαυτοι, άταφοι για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιστασιακός και πρώην βουλευτής Μανώλης Γλέζος και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ

Δείτε στο βίντεο απόσπασμα από τα όσα είπε ο Μ. Πελοποννήσιος για το βιβλίο του:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=x2DY_No9WYU&feature=g-upl&context=G290aa31AUAAAAAAADAA]

Δείτε σε βίντεο απόσπασμα από την ομιλία του καθηγητή Χάρη Μπαμπούνη:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OyWbGcGxIrA&feature=g-upl&context=G2c02df3AUAAAAAAAEAA]

Πατήστε εδώ για να δείτε το εισαγωγικό βίντεο της εκδήλωσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *