Ιστορικό μυθιστόρημα

Στο βιβλίο: «Η Μεγάλη Ιέρεια ΟΛΥΜΠΙΑΣ, Μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», βρίσκουμε μια επιτυχημένη πλοκή της ιστορίας και του μύθου, του κοινωνικού και του πολιτικού σκηνικού όπου εξελίσσεται η υπόθεση, μαζί με μια θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στο πραγματικό, στο συναίσθημα και στη φαντασία, και που αφορούν την θρυλική βασίλισσα της Μακεδονίας.

Η Βάσω Καλαμάρα είναι η πνοή που ξεκινά από το δέσιμο, το ψυχικό και το πνευματικό της με την ηρωίδα, και από το πάθος τη να λάμψει η αλήθεια, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το ένστικτο, οι αισθήσεις, η αναλυτική και διεισδυτική παρατήρηση, η εξονυχιστική μελέτη, η βασανιστική σπουδή, συνεργάζονται για να επιτύχει τον τελικό στόχο.

Η συγγραφέας ταξίδεψε στην Ελλάδα για να γνωρίσει τους τόπους όπου έζησε ετούτη η πολυσυζητημένη μορφή της αρχαιότητας· περπάτησε στους ίδιους χώρους που έζησε η τραγική βασίλισσα στην `Ηπειρο και στην Μακεδονία. Η ίδια λέει:

«Πιστεύω ότι η Ολυμπιάδα είναι όχι μόνο μια παρεξηγημένη, αλλά και μία τραγική ιστορική μορφή. Θα την αντικρίσω σαν γυναίκα, σαν σύζυγο, σαν μητέρα, με πολλή αγάπη για την σκληρή που της είχε επιφυλαχθεί μοίρα».

Η Βάσω Καλαμάρα τοποθετεί την Ολυμπιάδα στο βάθρο που της αξίζει, επιτυγχάνοντας κάτι τρομερά δύσκολο:

να θέλξει τον αναγνώστη σε όσο πιο πολλές πτυχές της πολύπλοκης και πολυδιάστατης ιστορίας μας.