Ενώ με τον Α1 τόμο της παρούσης μελέτης κλείνει ο κύκλος των δέκα πρώτων Ζωδιακών Αστερισμών με τις αντιστοιχούσες σε αυτούς περιπέτειες – “άθλους” του Οδυσσέως, στον ανά χείρας Α2 τόμο η έρευνα προεκτείνεται στα καταληκτικά, σωτήρια και σωστικά, σημεία του δώδεκα φάσεων κύκλου, του Υδροχόου και των Ιχθύων, με τον Αιγόκερω να συνιστά κορυφαίο σημείο και ταυτόχρονα “διχασμό δρόμου”.
Η διαφοροποίηση αυτή κατέγραψε για τους συντρόφους την “οδό της απώλειας”, εξ αιτίας της νοητικής ανεπάρκειας και της συγκινησιακής ρευστότητας. Αντίθετα, για τον Αρχηγό και Διδάσκαλο επεφύλαξε το προνόμιο να αναδειχτεί σε “Νικητή του Κόσμου”.
Με αυτό τον τρόπο, χάρη στο “δίδυμο” που συνιστούν αφ’ ενός η ολοκληρωτική ανάπτυξη και η διαρκής ετοιμότητα του νοητικού του μηχανισμού, αφ’ ετέρου το διαμορφωθέν εν χρόνω θυσιαστικό πνεύμα απέναντι στους θεούς και στους ανθρώπους, ο Πρωταγωνιστής του Έπους της Επιστροφής, της Οδύσσειας, ανταποκρίθηκε πλήρως στο “αίτημα”-κινητήρια δύναμη, που ο Πατέρας ανθρώπων και θεών, ο Ζευς, πρόβαλε στην αρχή του Ζωδιακού Ταξιδιού, και “με τη βία” απέσπασε το δικαίωμα να επιστρέψει θριαμβευτής στην Ουράνια Ιθάκη, στον Όλυμπο.