Θαλασσινό ημερολόγιο

Δημοσθένης Μπενάς

Θαλασσινό ημερολόγιο

Αν κάποιος, τότε που ξεκινούσα την καριέρα μου στη θάλασσα πριν από περίπου 50 χρόνια μου έλεγε πως θα είναι η ναυτιλία σήμερα, θα πίστευα ότι όλα αυτά είναι μάλλον στη φαντασία του…

Σήμερα, οι υδάτινες διαδρομές είναι πολύ πιο έυκολες και γρήγορες, τα καράβια πολύ πιο ασφαλή και σίγουρα, χρειάζονται τον μισό χρόνο απ΄ ότι παλιά, για να κατασκευαστούν ή επισκευαστούν.

Τώρα πία, τα βαπόρια δεν χρειάζονται την παρκέτα, τον αστρολάβο ή τον ασύρματο… χρειάζονται όμως τους Έλληνες ναυτικούς, οι οποίοι με πολύ κόπο και ιδρώτα, με συνθήκες φοβερά δύσκολες και αντίξοες δίνοντας σε κάθε βαπόρι που περνούσαν και ένα κομμάτι απ΄την ψυχή τους, έδωσαν στην Ελληνική ναυτιλία τη θέση που της αξίζει: Την πρώτη στον κόσμο…

IBAN: 978-960-6819-08-7 Κατηγορία: Συγγραφέας:

Περιγραφή

Θαλασσινό ημερολόγιο - Δημοσθένης ΜπέναςΟ Δημοσθένης Μπενάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Πλοιάρχων της Ύδρας το 1951. Είναι έγγαμος και έχει δυο παιδιά. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Εμπορικό Ναυτικό το Δεκέμβρη του 1951 ως ανθυποπλοίαρχος. Το 1961 αναλαμβάνει πλοίαρχος έως το 1969, που φεύγει απ΄ τη θάλασσα και αρχίζει να εργάζεται σε ναυτιλιακά γραφεία ως υψηλόβαθμο στέλεχος μέχρι το τέλος του 2004. Από τότε που άρχισε το ταξίδι του στη γραφή με το Θαλασσινό Ημερολόγιο.

 

 

 

Κριτικές


“Το Θαλασσινό Ημερολόγιο αποτελέι ένα είδος ποιοτικού ντοκιμαντέρ για τη θάλασσα και τους ανθρώπους της. Κι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: α) Τα καταγραφόμενα έχουν τη σφραγίδα της αυθεντικότητας, και β) Ο συγγραφέας με παρρησία, θάρρος και ευαισθησία, τολμά και βάζει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων…”

Νίκος Πηγαδάς, περιοδικό ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ – Μάρτιος 2009

“…από τις πρώτες σελίδες του, μέσα από τη νοσταλγία μιας ιδιαίτερης πραγματικότητας βίωσα τη ζωή του καπετάν Δημοσθένη και της εμπορικής ναυτιλίας μας, του τελευταίου μίσου αιώνα. Έζησα την αγωνία του για το πρώτο μπάρκο…Νιώθεις την αγωνία στην πυκνή ομίχλη σε μια εποχή που τα κυριότερα ναυτιλιακά όργανα των πλοίων πέραν της μαγνητικής πυξίδας και της παρκέτας ήταν τα μάτια, τα αφτιά και η ανεπανάληπτη ναυτοσύνη του καπετάνιου, του αξιωματικού Φυλακής και του σκάπουλου. Νιώθεις την αγωνία και το φόβο του κινδύνου της σύγκρουσης…Ζεις την αγωνία της γέφυρας στους υπολογισμούς των στοιχείων των ρευμάτων…Μπαίνεις στις “σεντίνες” και στις “κούτσες”, ξαναφτιάχνεις “μπουλμέδες” και νιώθεις το σύγκρυο της αγωνίας μπας και δεν έχει γίνει καλό “χαπιάρισμα” και μετατοπιστεί το φορτίο…”

Μανώλης Πελοποννήσιος, περιοδικό ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ – Μάρτιος 2009

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

ISBN

978-960-6819-08-7

Go to Top