Με πάθος για διάβασμα…

Με πάθος για τα βιβλία, ξεκίνησαν οι εκδόσεις μας. Σε μια συνέντευξη περίπου το 2000 είχα δηλώσει,
και σήμερα πιστεύω ακόμα περισσότερο ότι: “Η δημιουργία ενός βιβλίου είναι μια ερωτική σχέση”. Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο, εκτός από το να είμαι πάντα στο χώρο του βιβλίου. Το 2006 ολοκληρώθηκε μέσα μου η διεργασία και ξεκίνησε πρακτικά η προσωπική μου πορεία στο χώρο των εκδόσεων, με τον διακριτικό τίτλο: “Εκδόσεις Κ.Μ.Ζαχαράκης”.

Από την πρώτη στιγμή όλες οι προσπάθειες είχαν σαν στόχο την ανάδειξη και προώθηση νέων συγγραφέων, πρωτοεμφανιζόμενων κατά κύριο λόγο, νέων εικονογράφων και ανθρώπων με όνειρα και φρέσκες ιδέες που δεν είχαν κάποιο “βήμα” ή δυνατότητα να δείξουν και να εκδώσουν
τη δουλειά τους. Οί πρώτες προσπάθειες είχαν δυο στόχους: την Ελληνική λογοτεχνία και τα παιδικά βιβλία. Από την αρχή εκδόθηκαν αρκετά, και στη διαδρομή προστέθηκαν νέες σειρές όπως: τα βιογραφικά πορτρέτα, βιβλία εσωτερικής αναζήτησης, βιβλιοδωράκια, βιβλία ψυχολογίας, παιδαγωγικής και ιστορίας.

Πιστεύω ότι ένας εκδοτικός οίκος που έχει όραμα, δεν θα πρέπει να δεσμεύεται εκδίδοντας ορισμένα μόνο είδη ή κατηγορίες βιβλίων, αλλά θα πρέπει να διευρύνεται συνεχώς παρέχοντας στους αναγνώστες γνώση και γνώμες πολύπλευρες και πρωτοποριακές.

Βασικό συστατικό είναι πάντα η καλή συνεργασία – επικοινωνία με τους συνεργάτες μας (φιλόλογους, επιμελητές, εικονογράφους, γραφίστες κ.λπ. Βιβλιοπωλεία), κατά κύριο λόγο, και με τους συγγραφείς. Εδώ, θα ήθελα να τονίσω ότι επιδίωξή μας είναι να κάνουμε τους συγγραφείς να νιώθουν “σαν στο σπίτι τους”. Τους ακούμε και διαβάζουμε τα κείμενά τους με τον δέοντα σεβασμό, γιατί κοινή επιθυμία και προσπάθεια όλων μας είναι η έκδοση όσο το δυνατόν καλύτερων βιβλίων, προάγοντας έτσι τον πολιτισμό και “αγγίζοντας” όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες.

Σ`αυτά τα πρώτα πέντε χρόνια -όσο δύσκολα και αν ήταν- διαβάσαμε όλα τα βιβλία που μας εμπιστεύτηκαν, μιλήσαμε ειλικρινά με όλους, βοηθήσαμε μερικούς να γίνουν καλύτεροι, αρκετούς να ξαναδοκιμάσουν, και πολλούς να εκδοθούν και να πιάσουν στα χέρια τους το πνευματικό “παιδί” τους, το βιβλίο τους.

Χαιρόμαστε κάθε φορά που ένας συγγραφέας μάς τιμά με την εμπιστοσύνη του και μπορούμε να του δώσουμε “βήμα” για να μοιραστεί μαζί μας τα κείμενά του, να γίνουμε κοινωνοί του γραπτού του λόγου, και φίλοι του πάνω απ’ όλα. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε και αισιοδοξούμε για το μέλλον, γιατί πάντα τα μεγάλα όνειρα έπαιρναν σάρκα και οστά με δυνατές συμμαχίες και καλές ανθρώπινες σχέσεις, και όχι με κλειστές κλίκες και λυκοφιλίες.

Κωνσταντίνος Μ. Ζαχαράκης

 

 

Η ιστοσελίδα μας σχεδιάστηκε με χρήση της Ελεύθερης Πλατφόρμας Συστήματος Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) WordPress. Χρησιμοποιήθηκε και τροποποιήθηκε το Unstandard theme (δημιουργός Derek Punsalan). Φιλοξενούμαστε στους αξιόπιστους servers της BIS (Business Information Support).